Surround-ljud i naturfilm
Jag och min vän Göran är pensionärer, men det betyder ju bara att vi får mer tid att filma natur. Vi är båda trötta på den standardiserade internationella naturfilmen som är fylld med orkestermusik i stället för naturliga ljud som kan förstärka filmupplevelsen. En av Sveriges främsta naturfilmare, Ingemar Lind säger:

– Jag har aldrig hört någon orkester i skogen.

Ingemar Lind och Göran har inspirerat mig att försöka få bästa möjliga ljud vid filmning i naturen. Göran ställer nästan alltid ut flera mikrofoner utanför sitt gömsle för att få bra synkront ljud när smålommen ropar eller när älgen kommer simmande i sjön. Han har också byggt upp en konstruktion för att spela in dubbel MS-stereo så att han kan få fram ett bra surround-ljud till filmen.

Dubbel MS
Dubbel MS-stereo i konstruktion av Göran Alm. Ramen är utskuren ur en bit avloppsrör, och den ska sen täckas med vindskyddande päls. Mikrofonerna är, nerifrån och upp: Sennheiser MKH50, MKH30 (figure-of- eight) and a Pearl TL6C (extra hög känslighet på 100 mV / Pl).

Jag har också tagit mycket intryck av den brittiska ljudingenjören Michael Williams, som har arbetat hela livet för att få bästa möjliga ljudupptagning av framför allt orkestermusik i konsertlokaler och kyrkor. Han uppfann ett sätt att vetenskapligt analysera mikrofoner och deras placering beroende på inspelningssituation. Han har skrivit två böcker om detta arbete och en sammanfattning av hans idéer om hur man spelar in surround-ljud finns på DPA:s hemsida, se länken nedan.

Så vad gör jag med all denna inspiration? Kommande vår och sommar tänker jag spela in surround-ljud till en film om tranor som blev klar för några år sen. Mitt syfte är att återvända till den lilla tjärnen där tranorna lever och spela in surround-ljud vid ungefär samma datum som jag gjorde de ursprungliga filminspelningarna. Sen ska jag göra en remix av ljudet för biolokaler och skapa en DCP-fil med filmen. Förhoppningsvis kommer denna film att ge publiken en helhetsupplevelse av bild och ljud, omgivna av ljud på samma sätt som i naturen.

För att uppnå detta har jag konstruerat ett mikrofonställ på vilket jag placerar två Røde NT 1A och två Røde NTG 3 mikrofoner. Jag använder också två rundtagande Telinga mikrofoner placerade i centrum framåt. Måtten för mikrofonstället är tagna från DPA:s hemsida under rubriken ”Immersive/Object-based Audio Recording Techniques”. DPA har en bra utbildningssida, där man kan lära sig allt som finns att veta om mikrofoner: https://www.dpamicrophones.com/mic-university

Mikställ

Mikrofonställen monterade i närheten av tranornas tjärn. Två rundtagande Telinga mikrofoner i mitten och två riktmikrofoner (Røde NTG 3) för främre höger och främre vänster ljudkanaler – på det bortre stället – och två Røde NT1A med njurkarakteristik för bakre höger och bakre vänster ljudkanaler på det närmaste stället.

Insp

Från vänster till höger: en Microphone Phantom Power box som ger 48V till de två mikrofoner som inte får spänning från inspelaren (anslutna till den silvriga tillsatsen EXH-6 på inspelaren); Batteri specialbyggt för att driva inspelaren i upp till 25 timmar; Zoom H6 inspelare med ytterligare fyra mikrofoner anslutna, vilka får 48V spänning direkt från inspelaren.