Naturfilm

Under 2020 stoppade Miljööverdomstolen slutligen mossbrytningen på Ryholms stormosse. Företaget har nu enligt domen stängt igen dikena, så att vattnet stannar kvar i mossen. Dessvärre är bottnarna i sjön skadade även av tillrinnande vattendrag. Nu måste sjön undersökas ordentligt för att man ska finna åtgärder mot inkommande fosfor och andra giftiga substanser. Herbert Andersson har inlett filmning av bottnen utanför Tåtorp och resultatet kan ses via länken i högerspalten. Hur det såg ut ovanför ytan denna novemberdag finns det en kort dagboksfilm om – Viken i dimma.

Viken still


Sommaren 2020 filmade jag en intressant invånare på tomten – sydlig tapetserargeting – som hittade bomöjligheter i buntar av vår bergsbambu uppsatta på förrådsväggen. Jag följde deras arbete med att inreda bon och lägga ägg. Till våren hoppas jag vara på plats när de nykläckta getingarna kryper ut. Work in Progress i högerspalten.

HEB Bambubo front sydlig tapetserare2


De senaste åren har vi i gänget Tivedenfilmarna (Se fliken Dokumentärer) jobbat med en film om hur man gör för att få se tjäderspel – se länk under Trailers! Vi hade premiär i Borås
våren 2022.

Tjäder


Öjesjöbrännan i Västmanland kallas det område som härjades av skogsbrand år 2014.
Ett besök 2019 visar hur där ser ut i dag.

Öjesjöstubbe


Sommaren 2019 var det ovanligt gott om tistelfjärilar. Kort film om fjärilar i trädgården i länken till höger.

2019 Amiral o tistelny


Hösten 2018 redigerade jag en film åt Herbert Andersson, som åren 2012 till 2015 filmade vad som blir följderna när Ryholms Stormosse dikas ut för torvbrytning, och humusrikt vatten och sediment rinner ut i sjön Viken i norra Skaraborg via ån Örlan. Beslut om dikning fanns inte, men företaget som har fått uppdraget hade ändå påbörjat arbetet. Se filmen i listan till höger!
EXTRA: 2020 bestämde Miljööverdomstolen att ingen torvtäkt får ske och att mossen inte får släppa ut vatten!

Vintern 2018 flög kungsörnen över tranornas tjärn, se länk till höger.

Under våren 2013 påbörjade jag en film som handlar om en liten tjärn där bland annat tranor och krickor häckar. Filmen hade premiär på Scandinavian Wildlife Film Festival i Hunnebostrand januari 2016. Den visades också i oktober 2016 på naturfilmsfestivalen Wildlife Vaasa i Finland. Se trailer till höger.

Tranan--- 2019 Fågelbadet

Ett första försök till naturfilm kom till runt millenieskiftet, då jag avslutade en film om vad man kan se från ett fågeltorn vid sjön Östen, se länken till höger.

En serie kortfilmer om fåglar på och kring vår tomt är påbörjad. Nu finns filmen om
Rödhaken som häckade i en glasslåda i vårt förråd, se länk till höger.

Kolla alla filmlänkarna!