1983 hade vi tre filmarvänner i HB ÅGO-produktion premiär på en film om stenhuggeriets historia på Kinnekulle. 40 år senare hade vi nypremiär på den digitaliserade filmen i Medelplana bygdegård på Kinnekulle.
När en av filmarvännerna gick bort för några år sen började vi två som är kvar tänka på att digitalisera filmen för att att göra den visningsbar igen. Vi ville inte digitalisera en gammal sliten visningskopia, för då kunde det ju kvitta. Alltså ville vi ha tag i originalnegativet. Var fanns det? Troligast hemma hos C-G (avliden) i Lidköping, men ingen visste säkert.
Två gånger var jag iväg till Lidköping för att hämta filmmaterial, och i de omgångarna fanns slutmixen på perfoband och en massa bortklippta negativstumpar. Då kunde vi i alla fall göra något!
. . . . . . . .
Christer kollar bildvinkel och ljus. . . . . . . . . . . . . . . 1100-talsscen vid Skälvums kyrka, nära Götene.
Jag skickade några sekunder negativ till två firmor – Uppsala Bildteknik och Solna Fotocenter – för att se vilken som lyckades bäst med digitalisering. Båda lovade digitalisering till HD ProRes 422 HQ. Proverna kom tillbaka som positiva scener och såg riktigt bra ut, gjorda med så kallad våtprocess för att ta bort damm och repor.
En sak till kunde vi göra. Vi skickade ut en fråga till Naturfilmarnas medlemmar om någon kände till någon möjlighet att digitalisera ljud från perfoband, och det gjorde Stefan Quinth, för han hade en projektor som kunde spela upp perfoband bredvid filmen. Så i september 2021 åkte jag till Vedum och fick detta gjort. Tack Stefan!
Björn spelar in ljud i stenbrottet.
En dag i mars 2022 fick vi äntligen tag i negativet i Lidköping! Nu kunde vi gå vidare. Ambitionen var att den digitala kopian skulle bli minst lika bra, eller helst bättre än visningskopian. När det gällde ljudet hade vi redan uppnått detta, skulle det visa sig.
I maj lämnade vi negativet till Armé- Marin- och Flygfilm AB i Stockholm. De kunde erbjuda scanning i 4K och sen leverera i 2K. De kunde också scanna 35 mm film. Vi lämnade allt material till dem: negativet på A- och B-rulle, 35 mm OP-material (Optisk Print) för texterna och tonnegativet (det optiska ljudets negativ). OP-materialet hade dock inte behövts, för texterna fanns redan på negativet. Vi saknade utrustning för att kolla detta i förväg.
När vi fick se resultatet blev vi först förskräckta, för hela filmen var full med repor och dammpartiklar. Negativet hade ju gått ett antal gånger för att få fram visningskopior den gången. Men AMF AB erbjöd sig att rensa på digital väg, och då blev resultatet väldigt bra. Tonnegativets ljud var dock brusigt och knastrigt, och eftersom vi hade digitaliserat slutmixen från perfobandet med gott resultat så använde vi det i stället.
Steenbeck klippbord för 16 mm film.
Vid redigeringen importerade jag de digitala versionerna av A- och B-rulle i Final Cut, och sen redigerade jag som vanligt med att markera den scen som skulle ner till Timeline i 1080p. Vi fick hem scenerna i 2K och då såg de ut som nedan.
Stenarbetare 1800-tal
Det återstod alltså en del arbete i redigeringen:
- 1. Förstora bilden något (zooma in) så att över- och underkant blir dolda.
- 2. Lägga på en mask för att få rena sidokanter och fylla ut med svart till 1920x1080.
- 3. Lägga ett adjustment layer med kontrastinställningar över hela filmen, alltså ställa in ljuset för skuggor, mellantoner och högdagrar.
- 4. Reducera brus på några scener.
- 5. Stabilisera en del scener som inte har action eller kamerarörelse (frågan är om det är kamerornas bildstillestånd eller den uppspelande projektorn hos AMF som ger den skakiga bilden).
- 6. Färgkorrigera varje scen.
- 7. Använda en plugin för att få bort flimret på ett antal scener.
- 8. Lägga ljudet rätt i synk.
Parallellt med den tekniska processen sökte vi medel och fick ihop nästan hela budgeten. Att det gick så bra berodde nog på att flera kulturinstitutioner insåg att en sån här film skulle bli svår att göra i dag. Vi har lämnat över visningsrättigheterna till Västergötlands museum i Skara, som får hantera visningarna i framtiden. Där kommer också filmmaterialet att förvaras.
Från filmning i 1500-talets stenbrott på Kinnekulle.
Bakre raden: Carl-Gustav Gillström, Maria Hassel, Margot Gillström, Tage Claesson.
Främre raden: Per-Olof Lidström, Börje Hermansson, Roland Johansson, Yngve Bennulf, Christer Åhlin, Björn Obenius